Historiaa

YHDEKSÄN MIESTÄ JA YKSI NAINEN RAVINTOLA DAVY´SISSÄ

Syyskuun 28. päivän iltana vuonna 1980 heilahti ravintola Davy´sin ovi Helsingin Fredrikinkadulla kymmenen kertaa. Sisään asteli yksi nainen ja yhdeksän miestä, mielessään vakaa tuuma perustaa suomalaisten klarinetistien oma seura.

Nämä kymmenen urhoollista olivat - perustamiskirjan järjestyksessä - Lauri Tammivuori, Reino Simola, Reijo Peuravaara, Risto Pensola, Marja Haapamäki (nyk. Kopakkala), Kullervo Kojo, Pekka Ahonen, Timo Mahlamäki, Yrjö Sahinvaara ja Ilkka Teerijoki.

Mutta kuinka tähän oli tultu? Miksi juuri syyskuussa -80 alkoi tapahtua? - Vastauksia voisi olla moniakin, aluksi eräitä yleismaailmallisiin ja suomalaisiin musiikki-ilmiöihin liittyviä: Suomalaiset klarinetistit olivat saaneet jo runsaasti kansainvälisiä vaikutteita. Oli noussut uusi polvi, joka kotimaisten opintovuosiensa jälkeen etsi virikkeitä myös ulkomailta. Se oli meille aluksi uutta. Vielä 60-luvullakaan ei meillä Koppel Smolarin - ja luonnollisesti italialaissyntyisen Mario Sgobban - lisäksi harrastettu paljonkaan ulkomaisia yhtyeksiä. Suomalainen klarinetisti oli kauan ollut ainakin aluksi sotilasmuusikko, jolla saattoi olla sekä kielellisiä että kulttuurillisia vaikeuksia seurustella leppoisasti ulkomaalaisen ammattiveljen kanssa.

Paavo Helistö: Suomen Klarinettiseura kymmenen vuotta, 1990